Du er her

Test kan afsløre flere syge fostre

Snart kan forældre få at vide, om et foster er sygt eller har kromosomafvigelser langt tidligere end det er muligt i dag.

Kromosomafvigelser, anlæg for muskelsvind, hjernesygdomme, hjertefejl og andre alvorlige sygdomme kan snart spores langt tidligere end i dag.

 

Tidligere test

Om få år vil læger, allerede før den gravide rammer abortgrænsen på 12 fulde ugers graviditet, kunne svarer på en række spørgsmål om barnets tilstand og udvikling. Dermed vil vordende forældre i teorien frit kunne vælge en abort på baggrund af testens resultat, det skriver Politiken.

Med en simpel blodprøve fra moren vil den nye metode kunne teste fosteret for langt flere sygdomme end hidtil.

 

Testes for Downs syndrom

Aarhus Universitetshospital overvejer at afprøve teknikken på tre kromosomafvigelser, blandt andet Downs syndrom, når metoden er klar om cirka to år.

- Den vil kunne bruges til at diagnosticere alvorlige sygdomme, og er der mistanke om en alvorlig lidelse, kan den også bruges til at frikende fosteret for sygdommen, siger ledende overlæge på klinisk genetisk afdeling Ida Vogel til Politiken.

I dag bliver alle gravide tilbudt en blodprøve, den såkaldte doubletest, og en nakkefoldsskanning omkring 11.-13. graviditetsuge. Her bliver fosteret primært undersøgt for tre kromosomafvigelser, hvoraf Downs syndrom er den mest kendte.

 

Forældrene vil stå med det svære valg

Metoden er i første omgang kun planlagt brug ved tests for de tre kromosomfejl, som danske gravide allerede i dag kan blive undersøgt for. Prøven vil kun blive taget i brug, når doubletesten viser øget risiko.

Det vil betyde, at det er forældrene, der kommer til at stå med et af livets sværeste valg, advarer formanden for Det Etiske Råd, Jacob Birkler.

- Alle er i en eller anden grad disponeret for sygdomme, så at screene sig frem til et sygdomsfrit liv er en illusion. Spørgsmålet er, hvilke sygdomme man kan acceptere, at børnene kan få - og det kan i sidste ende blive forældrenes valg, siger han.

 

Kilde: JP.dk

 

Hvad mener du om muligheden for at teste fostre langt tidligere? Er det moralsk forkert at fravælge et barn på baggrund af sådan en test? Har I fravalgt et barn som følge af en test? Del din mening og holdning med andre fædre.

Facebook Comments Box

All rights reserved Vi Faedre.dk