Du er her

Små børn får ingen ferie

Mange småbørn holder ikke ferie fra institutionen, faktisk holder de aldrig fri for vuggestue eller børnehave.

En rundringning, som avisen.dk har foretaget til 17 daginstitutioner viser at nogle børn fra nul til seks år aldrig holder fri fra institutionen.

 

Behov for tid med forældrene

Fordelt på syv af det samlede antal daginstitutionerne var der 40-43 børn, der ikke holder fri i sommer.

- Det er et udbredt problem, siger formanden for Børns Vilkår, Peter Albæk og fortsætter:

- Børn et enormt behov for kontakt med deres forældre, der rækker ud over det, der sker i hverdagen. For det andet har de - ligesom voksne - brug for ro og afslapning til at komme ned i gear. For det er hårdt arbejde at være i vuggestue og børnehave, siger Peter Albæk, til Avisen.dk.

 

Fare for stress

Og risikoen for at et barn mistrives og bliver stresset øges, hvis der aldrig er et afbræk fra hverdagen i institutionen, advarer Peter Albæk:

- De børn, der holder meget lidt ferie, er ofte dem, der afleveres tidligt og hentes sent. Det er børn, der tilbringer meget tid i institutionen, og det kan de blive rigtig stressede af.

De17 daginstitutioner er alle enige om, at børn har brug for ferie og afslapning med familien.

Og ingen af de steder, hvor børnene bliver snydt for ferie, mente de ledere eller pædagoger, som udtalte sig, at børnene ville have bedre af at være i institution, end hjemme hos forældrene.

 

Ikke bedre i institutionen

De omtalte børn er ikke nødvendigvis børn fra kaotiske familiebaggrunde, hvilket kunne tale for, at de havde bedre i institutionen.

Lederen af Ungdomsgårdens Børnehus i Brønshøj, Hanne Blomhøj, tror ikke, at det er alle forældre, der er klar over, at det faktisk kan være hårdt arbejde for børnene at være i en vuggestue eller børnehave hele dagen.

- Man glemmer, at børnene er på arbejde, når de er i daginstitution. De har brug for at holde fri og være sammen med mor og far og lave ingenting, siger Hanne Blomhøj til Avisen.dk.

 

Brug for et afbræk

Hanne Blomhøj oplyser desuden, at mange vuggestueforældre kun tager deres børn ud af institutionen i en uge i løbet af sommeren.

Faglig sekretær i Pædagogernes Fagforening, BUPL, Tonny Andersen, mener dog ikke, at man "ligefrem kan kalde ferie et behov". Han er enig i, at børn har brug for et afbræk fra hverdagen "ligesom alle andre".

- Men hvis forældrenes mangler overskud kan det godt være bedre for børnene at være i institutionen, hvor der er kompetente og dygtige pædagoger til at tage sig af børnene, siger Tonny Andersen til Avisen.dk.

 

Kilde: JP.dk

 

Har dit barn haft sommerferie fra institutionen? Hvor mange uger om året holder dit barn ferie? Mener du, at det er vigtigt at børn holder ferie fra daginstitutionen? Del dine erfaringer og meninger med andre fædre nedenfor.

Facebook Comments Box

All rights reserved Vi Faedre.dk