Du er her

Skoldkopper

Årsag: Børnesygdom, der skyldes virus. Viser sig ved blæredannelse på huden.

Smitte: Sygdommen er meget smitsom. Overføres med spyt/host/nys eller væske fra blærerne via hænder eller genstande. Tørre sårskorper smitter ikke. Smitteperioden er fra syv dage efter udsættelse eller tre dage før udslættets frembrud. Smitter til fem dage efter udslættets frembrud eller indtil der ikke er fremkommet nye blærer i to dage, og blærerne er tørret ind.

Inkubationstid: 2 -3 uger

Symptomer: Kan begynde med utilpashed og let feber, men udslettet er ofte det første sygdomstegn. Udslettet begynder på kroppen eller i hårbunden og breder sig derefter til ansigt og i mindre grad til arme og ben. Først opstår der røde pletter, og i disse dannes der små vandklare blærer, der brister eller tørrer ind og danner sårskorpe. I løbet af de første 4 – 5 dage fremkommer nye blærer, og sygdommen plejer at være overstået efter en uge. Skorperne kan være længe om at falde af. Der er ofte udtalt kløe, og kradsning kan give infektion i sårene

Behandling: Normalt gives ingen behandling, men den udtalte kløe kan lindres med Zinkliniment, som kan købes i håndkøb.

Komplikationer: Personer med nedsat immunforsvar kan blive hårdt angrebet af skoldkopper.

Virus forbliver i kroppen, efter sygdommen er overstået, og kan senere bryde ud som helvedesild. Denne sygdom opstår hyppigst hos voksne og viser sig ved et smertende udbrud af blærer på et begrænset hudområde. Væske fra disse blære indeholder virus og kan forårsage skoldkopper hos personer, der ikke tidligere har haft sygdommen. Smerterne kan vare ved i længere tid.

Helvedesild kan forekomme hos børn.

Hvis der ses meget udbredte udbrud, f.eks. hos personer med nedsat immunforsvar, kan der behandles med antivirusmidler.

Klar til institution: Når skorperne er tørret ind.

All rights reserved Vi Faedre.dk