Du er her

Sådan tackler I en maveinfektion

Maveinfektion er en hyppig årsag til børns sygefravær. Her får du en række gode råd til, hvordan du tackler en maveinfektion.

Maveinfektioner er ikke kun skyld i børns sygefravær, faktisk er det en af de hyppigste grunde til, at forældre må tage en fridag med barnet. Hele 90 % af alt sygefravær blandt småbørnsforældre hvert år, skyldes ondt i maven. Det skriver farmorogborn.dk, sundhedsplejerskernes magasin om børn.

Tidligere formodninger om at kost som bananer, ris, grød og hvidt brød, er bedst for et barn med diarré ser ud til at være forkert. I stedet virker det som om, at hvede, kartofler og kornprodukter, yoghurt, frugt og grønt er bedre for maven, skriver de. 

Helt sikkert er det dog, at man bør undgå fedt- og sukkerholdige fødevarer som juice og sodavand. Det er en gammel myte, at cola skulle være godt for maven. Det store indhold af sukker kan i værste fald give mere diarré.

 

Her får du en række gode råd til hvordan du tackler dit barns maveinfektion:
 

Når dit barn har en maveinfektion
Når dit barn allerede er blevet smittet, så kan du følge nedenstående fem gode råd, så barnet hurtigt får det godt igen. 

Brug stofble
Har barnet ikke tisset i et halvt døgn, kan det tyde på væskemangel. Man kan derfor med fordel give blebørn en stofble på, så det er nemmere at følge med i, om barnet tisser.

Små mængder væske
Giv barnet væske i små mængder i form af vand eller saft. Ammes barnet er det en god idé at amme det oftere end normalt. Vil barnet ikke die, kan mælken pumpes ud og gives til barnet med en ske. Efter 4-6 timer med væskeerstatning kan man prøve at give barnet mad. Sørg for, at det er mad, som barnet kender, men vær varsom med fuldkornsprodukter, som kan genere maven.

Skyl barnets mund
Har dit barn kastet op, så sørg for at få vasket munden. Opkast smager surt og grimt og forværrer barnets oplevelse. Vent et par timer med at give barnet væske igen, så er sandsynligheden for, at det bliver i maven større. Giv små mængder vand med stuetemperatur og gerne i form af en ren vaskeklud i opvredet vand, som barnet kan sutte på.

Væskeerstatning
Hvis barnet kaster meget op, kan man købe en særlig sukker- og saltopløsning på apoteket, som hurtigt genopretter barnets væskebalance. Du kan eventuelt selv blande væskeerstatningen i en liter vand med to spiseskefulde sukker og en halv teskefuld salt. Tilsæt eventuelt lidt koncentreret saft.

Håndhygiejne
Bakterier kan overleve i flere timer på dørhåndtag, legetøj, telefoner med mere, så vask hænderne ofte og hjælp dit barn med det. God håndhygiejne er den bedste måde at afbryde smittevejene på.

Kilde: Farmorogborn.dk

 

Læs også: Sundhedsplejerskens råd om diarré og opkast og Gode råd om ondt i maven

 

Har I haft sygedage pga. maveinfektion? Hvordan tackler I ondt i maven? Er der nogle fødevarer, som er bedre for dit barn end andre, når maven driller? Del dine råd og erfaringer med andre fædre.

Facebook Comments Box

All rights reserved Vi Faedre.dk