Du er her

Sådan er far anno 2012

Den moderne far kan alt, det mener mandeforsker Kenneth Reinicke fra RUC. Læs lidt om, hvordan vi fædre i dag klarer ærterne.

Der er selvfølgelig visse naturlige begrænsninger såsom at føde og amme, men derudover kan fædre alt. De er både nærværende, ansvarsfulde og til stede – og sådan var det ikke hos tidligere generationer.

 

Maskulin og omsorgsfuld
Man kan spejle sig i sin egen far for at finde en rollemodel, men ingen fædre har før skulle leve op til samme grad af forventninger om omsorgsfuldhed og involvering, mener Kenneth Reinicke. Samtidig handler de fleste fortællinger om maskulinitet stadig om noget ganske andet end bleer, babymos og de bekymringer, som i dag følger med rollen som far.

I dag skal far helst være både maskulin og omsorgsfuld.

- Den tidstypiske far har lært sig, at det at tale om sit faderskab er god stil og viser en moderne form for maskulinitet, fastslår Kenneth Reinicke overfor Vores Børn.

Udadtil vil fædre oftest fortælle mest om de aktive lege med børnene, om den hule han byggede med sønnike i weekenden, eller om turen i zoologisk have for at se på gorillaer, men far i dag kan mere end at være actionman, påpeger Kenneth Reinicke.

- Mange fædre frygter, at de ikke kan håndtere et spædbarn, ikke kan vise omsorg og trøste i lige så tilstrækkelig grad som moren, og kommer så ud på den anden side som nybagte, stolte og overraskede fædre, der godt kunne klare mosten – eller rettere mosen, siger han.

 

Far skal have barsel
Selvom spædbarnspleje ikke nødvendigvis kommer naturligt til alle fædre, så vil de oftest gerne være en del af barnets liv lige fra starten og dermed ikke snyde sig selv for oplevelsen.

- Det sker ganske få gange i hans liv, at han står som nybagt far med et spædbarn i armene, og den erkendelse har ramt den moderne far, siger Kenneth Reinicke.

Ofte vil man som mand forsøge at holde fokus flere steder eksempelvis på både familie og jobbet. Derfor er barsel en kærkommen hjælp til den moderne far.

 

Den gamle faderfigur eksisterer stadig
Fædre er enormt gode til at sætte noget i gang og tage lederskab. Den fader figur der spiller fodbold, tager børnene med på værkstedet og bygger kæmpe huler eksisterer stadig.

- Far er stadig rigtig god til aktivitetsbaserede initiativer, og her får han også sin egen barndom bekræftet: Han har selv minder fra fodboldbanen og om ishockeyspil, racerbiler eller legorobotter, han har bygget med sin egen far, siger Kenneth Renicke.
 

Kilde: Vores Børn

 

Hvordan oplever du din rolle som far? Er den anderledes end den rolle, din egen far udfyldte? Kan moderne fædre virkelig alt? Del dine råd og tanker med andre fædre.

Facebook Comments Box

All rights reserved Vi Faedre.dk