Du er her

Rystende forhold i danske vuggestuer

En ny undersøgelse viser, at de mindste børn i vuggestuerne svigtes af pædagogerne.

Børn i vuggestuen bliver i høj grad overladt til sig selv og mødt af afvisning og ligegyldighed fra pædagogernes side. Det betyder at børnene ender med at lukke helt ned for deres følelser, det viser en ny ph.d.-afhandling.

 

Videooptagelser afslører rystende forhold
Videooptagelser dokumenterer, at det står skidt til i de danske vuggestuer. Optagelserne viser, at børn ned til 10-måneders alderen i høj grad overlades til sig selv og bliver mødt med afvisninger og ligegyldighed. Undersøgelsen bygger på godt 8.000 observationer fordelt på 26 børn i ni vuggestuer i Storkøbenhavn og spørgeskemaer til 40.000 pædagoger i hele landet ifølge Berlingske Tidende.

- Danske vuggestuer er så elendige, at en stor del af dem burde lukke, siger ph.d.-stipendiat Ole Henrik Hansen, der står bag afhandlingen, til Berlingske Tidende.

Han siger, at pædagogernes afvisninger får børnene til at gå rundt som sanseløse »pingviner«, og at manglen på voksenkontakt hæmmer udviklingen af børnenes hjerner.

 

Flere pædagoger ikke løsningen
Løsningen på problemet er dog ikke flere pædagoger, det mener Ole Henrik Hansen:

- Det handler om organisering og ledelse. Med den pædagogik, der praktiseres i mange vuggestuer, kunne vi ansætte lige så mange pædagoger, det skal være, uden at børnene får noget ud af det, lyder det fra Ole Henrik Hansen.

Pædagogernes forbund, Bupl, er bekendt med optagelserne.

- Ole Henrik Hansen peger på nogle væsentlige ting og på at få fokus på børnene, siger formanden for Bupl, Henning Pedersen, til Berlingske Tidende.

- Men han tegner et noget forenklet billede, som ikke tager højde for de vilkår, som pædagoger arbejder under i vuggestuerne, tilføjer han.

 

14 måneder gammel dreng svigtes
Formanden for Forældrenes Landsforening, Fola, Lars Klingenberg, har bidt mærke i en videooptagelse, hvor en lille dreng på 14 måneder lukker sig helt ind i sig selv, efter han bliver ignoreret af en pædagog.

- Det rører mig helt vildt meget, for det er helt tydeligt at se, hvad der foregår. Det går lige ind i hjertekulen på os alle sammen - især os forældre, siger Lars Klingenberg til Berlingske.

 

Kilde: Politiken

 

Læs også blogindlægget Knægten er startet i vuggestue

 

Stoler I på jeres vuggestue? Oplever I, at jeres barn virker mere indelukket efter en dag i vuggestue? Hvis ansvar er det at rette op på problemet? Del dine erfaringer og meninger med andre fædre.

 

Facebook Comments Box

All rights reserved Vi Faedre.dk