Du er her

Overbeskyttende forældre ødelægger børnene

Britiske myndigheder advarer nu forældre mod at passe for godt på deres børn. Mor og far skal nemlig signalere tryghed i den verden, børnene vokser op i, forklarer dansk psykolog

Børns udvikling kan tage skade, hvis de bliver pakket ind i vat og ikke får lov at mærke verden.

 

Beskyttertrangen tager overhånd
Forældre vil beskytte deres børn mod de farer, der lurer i verden. Men ifølge britiske myndigheder er beskyttertrangen ved at tage overhånd. De opfordrer derfor forældre til at lade deres børn lege og derigennem opleve verden, selvom børnene kan komme til skade. Det skriver avisen The Independent. 

Og det giver god mening at råbe de overbeskyttende forældre op, for børnenes udvikling kan tage skade hvis de ikke for lov at udfolde sig, forklarer psykolog Birgitte Ørnstrup. 

- Børn har brug for fysiske muligheder for at kunne udfolde deres naturlige udforskningsadfærd. De har også brug for voksne som tør. Voksne, som er trygge ved den verden, der skal blive deres børns legeplads. I situationer hvor børn begrænses meget i deres medfødte legeadfærd, som man for eksempel så før i tiden ved rumænske børnehavebørn, svækkes både deres almene udvikling, og de får en fremtræden, der virker passiv og hjælpeløs, siger hun til Alive.dk 

 

Find den perfekte kombination 
For at understøtte barnets udvikling bedst muligt, skal man finde balancen mellem at beskytte og give opbakning til barnet, der søger nye udfordringer, forklarer psykologen. 

- Børn er meget afhængige af, at forælderen er en tryg base, som det kan udforske verden ud fra, som holder øje med barnet men også støtter barnets egen udforskning. Så når barnet kigger tilbage på mor og spørger: ’er det okay at kravle op på den næste gren?’, skal mor både holde øje, men også støtte barnet videre til næste skridt, som er det skridt, der ligger lige udenfor og over det barnet allerede kan, siger Birgitte Ørnstrup, til Alive.dk.

 

Kilde: Alive.dk

 

Mener du, at man kan være for overbeskyttende som forælder? Er du opmærksom på ikke at pakke dit barn ind i vat? Hvad er den perfekte kombination mellem beskyttende og tilbageholden? Del dine erfaringer og meninger med andre fædre nedenfor.

 

Facebook Comments Box

All rights reserved Vi Faedre.dk