Du er her

Mobbeofre ældes hurtigere

 

Børn, der bliver mobbet, laver ikke bare flere skader på sig selv. Mobningen kan påvirke børns gener, så de ældes hurtigere end normalt, det skriver videnskab.dk.

Det har længe været kendt, at mobning skader børn. Nogle mærkes fysisk, fordi de laver skader på sig selv, andre får psykiske problemer.

 

Mobning sætter spor

"Jeg bliver mobbet af mine klassekammerater". "Der er ingen der kan lide mig". "Jeg hader at gå i skole". "Jeg bliver kaldt luder, stinki og fede". "Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre". "Livet har ingen mening".

Ovenstående citater stammer fra Børnetelefonens brevkasse og viser tydeligt, at mobning er et alvorligt problem. Mobning skader børn, både mens det udspiller sig men også ude i fremtiden.

Ofre for mobning risikerer at få alvorlige problemer med stress, lavt selvværd, depressioner og angst. Og nu viser ny forskning, at børn, der har været udsat for mobning, også ældes hurtigere end andre.

 

Ældes af stress
Et amerikansk forskerhold har påvist, at børn, der jævnligt udsættes for vold og mobning, faktisk ældes hurtigere rent biologisk end børn med en fredfyldt barndom, skriver videnskab.dk.

Vold og mobning giver stress, og det får kroppens immunforsvar til at reagere og skabe en betændelsestilstand i kroppen, hvilket har en negativ indvirkning på vores gener.

De amerikanske forskere nåede frem til deres resultater ved at tage DNA-prøver fra 236 britiske børn, der var født i 1994 eller 1995 og analysere længden på deres såkaldte telomerer, der er en del af vores gener. Telomerer er afgørende for hvor hurtigt man ældes - Jo hurtigere ens telomerer afkortes, jo hurtigere ældes man.

 

Accelereret ældning

Prøverne blev taget af to omgange, nemlig da børnene var henholdsvis fem og ti år. På den måde kunne forskerne måle længden af hvert barns telomerer på begge alderstrin.

Ud fra interview med børnenes mødre viste det sig, at over halvdelen af de 236 børn havde været udsat for mobning eller vold, da de var fyldt ti år:

17 procent af børnene havde oplevet vold i hjemmet. 24,2 procent havde jævnligt været udsat for mobning, og 26,7 procent havde oplevet fysisk vold fra en voksen.

Heraf havde nogle af børnene oplevet mere end én form for vold, og resultaterne af DNA-analyserne viste, at netop disse børn tydeligvis havde en hurtigere afkortning af deres telomer – og dermed en accelereret ældning - da de var både fem og ti år, sammenlignet med de andre børn.

 

Kilde: DR.dk

 

Læs også: Børn helt ned til treårsalderen mobber

 

Er dit barn blevet mobbet? Hvordan sørger man for, at ens eget barn ikke mobber andre børn? Hvordan behandler man børn som er blevet mobbet? Del dine oplevelser og erfaringer med andre fædre nedenfor.

Facebook Comments Box

All rights reserved Vi Faedre.dk