Du er her

Mange børn har sklerose uden at vide det

Danske og internationale eksperter mener, at flere hundrede danske børn lider af den alvorlige nervesygdom sklerose uden at vide det.

Omkring 700 voksne danskere bliver hvert år diagnosticeret med sklerose, men mellem fem og ti procent har allerede symptomerne som børn. Derfor burde mellem 50 og 70 danske børn få diagnosen hvert året. Det er dog ikke tilfældet for fra 1978 til 2009 registrerede Scleroseregistret kun 58 tilfælde af sklerose blandt børn under 15 år.

Kan undgå uoprettelige skader
Det lave antal skleroseramte børn kan skyldes manglende opmærksomhed blandt børnelæger, der ofte tolker symptomerne som en allergisk reaktion i nervesystemet eller en forbigående betændelse. Børnene får i stedet en uspecifik diagnose og bliver først diagnosticeret som voksneIfølge eksperterne, har mange børnelæger tidligere har været tilbageholdende med at stille en diagnose til børn, som er kronisk og uhelbredelig, det skriver Kristelig Dagblad.

De seneste 10 år har neurologerne imidlertid haft mulighed for at bremse den potentielt invaliderende sygdom med medicin. Behandling fører til færre sygdomsangreb og dermed færre uoprettelige skader på nervesystemet.

Marie Louise Wisborg oplevede som otte-årig, at hendes ene øje pludselig satte sig fast i øjenhulen. Hun blev scannet og fik taget rygmarvsprøver, men symptomerne forsvandt, og så stoppede undersøgelserne efter et par uger.
 

Får ikke behandling
Først efter fire år og flere sygdomsangreb fik Marie Louise i 2009 diagnosen sklerose. Hun er dermed gået glip af vigtig behandling gennem flere år.

- Jeg har længe ikke kunnet forstå, hvorfor jeg ikke fik henvist flere børn med sklerose, når man fra internationale studier ved, at der burde være fem til ti gange flere end de tre børn vi i øjeblikket behandler, siger Mads Ravnborg, ledende overlæge ved Neurologisk Afdeling, Odense Universitetshospital.

 

- Dermed er der hundredvis af børn, som enten ikke har fået diagnosen eller gemmer sig bag andre diagnoser, og de får ikke den korrekte behandling, siger han.

 

Kilde: DR.dk

 

Lider dit barn af sklerose? Har dit barn fået diagnosen stillet meget sent i forløbet? Hvordan klarer man en hverdag med et skleroseramt barn? Del dine råd og erfaringer med andre fædre.

Facebook Comments Box

All rights reserved Vi Faedre.dk