Du er her

Hjælp dit barn igennem sorgen

Hvis du som mor eller far bliver alvorlig syg, kan du forvente en stærk reaktion fra dit barn, som har brug for din hjælp til at tackle sorgen – få nogle gode råd til, hvordan du hjælper barnet gennem sorgen.

Ifølge den gratis rådgivning Børn, unge & sorg oplever mere end 140.000 danske børn og unge hvert år, at et nært familiemedlem bliver alvorligt sygt, det skriver Alive.dk

Spørgsmålet man så kan stå med som forælder er, om man skal fortælle sine børn at mor eller far er syg. Svaret fra rådgivningen lyder klart JA! 

I forbindelse med kampagnen Giv Håb fortæller en række kendte danskere om deres personlige sorg. 
 

Sådan reagerer dit barn på sorgen 
Større børn og unge har ofte allerede en fornemmelse af at noget er galt, inden de får besked. Du skal derfor sætte god tid af til at fortælle om din diagnose og især om den lagte plan. De har brug for at fordøje beskeden og for at stille spørgsmål. 

De mindste børn forstår det ikke og vil ofte efter beskeden have brug for at ”lege videre” eller gå over til en kammerat. De mindre bliver måske mere søgende og grædende, og man skal sørge for fortsat trygge rammer og rutiner. 

Lidt større børn ”lodder” stemningen, og det er vigtigt at være åben og nærværende. De større børn og teenagere lukker ofte ned for følelser, og det er vigtigt, man respekterer det og ikke ser det som et udtryk for ligegyldighed, men for, at de selv er i en livsomstilling.

 

Hjælp dit barn med minderne 
Ifølge rådgivningen Børn, unge & sorg kan man opleve en tid efter den svære besked, hvor dit barn har brug for at få forhold i sin fortid gjort klart til den dag, du måske ikke er her mere. Det gælder også svære forhold og såkaldte familiehemmeligheder. Og du må også være med til at korrigere oplevelser og indtryk, dit barn går med fra sit liv i øvrigt, hvis de ikke helt passer. 

Det kan du hjælpe dit barn med allerede nu – også selvom de ikke efterspørger det. 

Det er afgørende vigtigt, at dit barn ikke selv bliver bange for sine følelser og for at græde. Men det skal holde op igen. 

Det er også vigtigt, at I får talt sammen om andre vigtige ting i dit barns liv, så I ikke altid blot skal snakke om dig og din sygdom. Du skal bruge din oprigtige interesse i at følge med i dit barns liv og gøren og laden. På den måde kan du være med til at vise, at der er andre vigtige ting i livet end din sygdom. 

 

Få en række gode konkrete råd til, hvordan du støtter dit barn bedst muligt på udeoghjemme.dk

 

Kilde: Alive.dk

 

Har du været ude for, at skulle give dit barn en svær besked? Hvordan håndterede du det? Har du gode råd til hvordan man vender svære emner med børn? Del dine råd og erfaringer med andre fædre neden for.

 

 

Facebook Comments Box

All rights reserved Vi Faedre.dk