Du er her

Gode råd til kampen mod sygdom

De fleste forældre har prøvet at blive ringet efter, fordi ens barn er blevet syg i institutionen. Og er sygdommen først løs, kan den være svær at komme af med igen. Læs hvordan du slipper ud af bakteriesuppen.

Specielt i de koldere måneder er småbørnsfamilier udsatte når de gælder sygdom og infektioner, men også overgangen til de lidt varmere måneder kan være hård. Derfor får du her en række gode råd, som kan mindske risikoen for, at familien bliver syg.

 

Renlighed frem for alt
Ro, renlighed og regelmæssighed. Det er husmoderens gamle dyder, og faktisk er renlighed en af det mest effektive midler, når det gælder om at slippe ud af sygdomsspiralen.

- Luft ud, vask hænder og skift håndklæder og karklude ofte, råder forsker på DTU, Danmarks Tekniske Universitet, Birgitte Helwigh, ifølge DR.

- Hele familien skal sørge for at holde en ordentlig håndhygiejne, og det vil sige vaske hænder, eller spritte dem af, mange gange i løbet af dagen, så begrænses smitten.

 

Vigtigt at bekæmpe fugtigheden
Et andet vigtigt råd, Birgitte Helwigh kommer med, handler om at bekæmpe fugtige steder, for her trives bakterier.

- Håndklæder skal hænges op, så de tørrer ordentligt, og viskestykker og karklude skal skiftes hver eneste dag. Og så skal der luftes ud i huset - det bringer luftfugtigheden ned, og dermed fjernes de gode levebetingelser for luftbårne sygdomme. En høj luftfugtighed i hjemmet giver god grobund for bakterier.

- Man kan også vælge at udskifte håndklæderne med køkkenrulle, hvis man i en periode er særligt hårdt ramt af sygdom. Og sørg for, at sengene bliver luftet ordentligt også. Altså, løft dynen væk fra lagenet, så luftfugtigheden i sengen også bringes ned.

Hvis man rammes af norovirus (Roskildesyge), så kan smitten bæres videre via tøjet. Derfor er det vigtigt at skifte sengetøj samt at skifte tøj, inden man forlader huset.

- Fx. den trøje, som den voksne havde på, da der skulle hentes barn i institutionen, og som det syge barn puttede sig ind til. Trøjen er ikke umiddelbart beskidt, men der kan sidde virus i den, forklarer Birgitte Helwigh, til DR.

 

Bakterier gemmer sig i legetøjet
Legetøjet er udsat for lidt af hvert, og her kan snot og bakterier gemme sig rigtig længe.

- Put dem i et dynebetræk, snør det til, og giv dem en tur i vaskemaskinen på 60 grader. Så dræbes bakterierne, foreslår Birgitte Helwigh.

Rigtig meget andet legetøj kan tåle samme tur.

- Og hvis man har diarré i huset, som smitter rigtig meget, så kan det i en periode være en god idé at begrænse mængden af legetøj, som er fremme. Så er der mindre legetøj, der skal renses og vaskes bagefter, tilføjer hun.

Der bør samtidig være fokus på håndvask og renlighed i insitutionerne. Ellers hjælper det ingenting.

Er familien ramt af sygdom bør man faktisk også tænke på sine kollegaers børn.

- Forældre til syge børn bør faktisk også være varsomme med at tage på arbejde, i hvert fald hvis de føler sig sløje fra morgenstunden. For man kan sagtens bære smitten med sig på arbejdet og give den videre til kollegerne, som så slæber den med hjem til deres børn. Og så starter der en ny sygdomsbølge, slutter Birgitte Helwigh.

Kilde: DR
 

Læs også Vi Fædres tema: Syge børn
 

Hvad gør I for at bekæmpe sygdom? Har I oplevet, at sygdommen kører i ring mellem hjem og institution? Tager I jer nogle forholdsregler i hjemmet og institutionen? Del dine råd og erfaringer med andre fædre.

Facebook Comments Box

All rights reserved Vi Faedre.dk