Du er her

Forældre og førstehjælp

  

Jesper Thimgaard er 42 år og har datteren Olivia på 8 år.

Jesper har gennem 18 år arbejdet som ambulancefører og har 16 års erfaringer som førstehjælpsinstruktør.

Danskerne er bange for at yde førstehjælp. En Megafonundersøgelse foretaget af Politiken i 2010 viser,    at frygten for at gøre ondt værre afholder mange fra at handle, når uheldet er ude - men ikke at gøre noget er    den eneste fejl, du kan begå ved alvorlige ulykker.

Vi Fædre og førstehjælpsinstruktør Jesper Thimgaard    giver dig nu en kort indføring i nogle af de mest basale førstehjælpsteknikker - teknikker som kan betyde en afgørende forskel, hvis dine børn kommer galt af sted.

 

 

 

Du bør forbedre dine evner og droppe gamle husråd

At vi danskere kan forbedre vores evner i førstehjælp er efterhånden tilkendegivet af adskillige kilder, men som forældre mener jeg, vi har en særlig tydelig forpligtigelse. Efter 18 år i ambulancen og 16 år som førstehjælpsinstruktør er jeg stødt på adskillige hændelser vedrørende børn og førstehjælp.                                                                                                                                

Det er ganske naturligt at reagere uhensigtsmæssigt, når følelserne overmander os, men med lidt basisviden kan vi dog gøre det lettere for os selv og vores børn. Har vi ikke fået tillært lidt viden omkring førstehjælp, er det nemmere at gå i panik eller ty til gamle husråd. Det er dog ikke alle husråd, som er til at stole på.

Her nogle eksempler på gamle førstehjælpsråd, som straks skal aflives:

  • En bule på hovedet må ikke køles, da den så går indad og trykker på hjernen.
  • En afskåret finger skal puttes i munden.
  • Ved kramper skal du putte noget i munden på personen.
  • Ved næseblod skal du holde hovedet bagover eller ligge ned.

 

Pas på dine børn uden at pylre

Førstehjælp for børn handler meget om at være præventivt tænkende: sikkerhed i trafikken, sikring på vinduer og foran trapper, hegn omkring pool og havebassin, hold spædbørn og kaffekander adskilt, sikker opbevaring af farlige stoffer inkl. rengøringsmidler, opvasketaps, medicin, vitaminpiller, lampeolie, cigaretter/skod, peanuts m.m. Det er dog vigtigt at huske på, at børn skal have lov til at være børn - at vi skal passe på dem uden at pylre. 

 

Du kan undgå de alvorlige ulykker med præventiv fornuft

Der er farer alle steder, og der kommer ca. 170.000 børn på landets skadestuer årligt. -Uha, det lyder voldsomt, og som Johannes Møllehave så lunt har udtrykt det: ”Jeg undrer mig ofte over, hvordan mine børn har overlevet deres barndom.” Hvis vi sætter det anderledes op, fortæller statistikken, at vores børn kommer på skadestuen 2-3 gange, inden de fylder 15, og at der ved et skadestuebesøg kun er ca. 3,5% risiko for indlæggelse. Sagt med andre ord handler det oftest om småskader, og at vi med lidt præventiv fornuft kan undgå de meget få alvorlige ulykker.

 

Vi ved ikke hvordan, vi vil reagere, hvis uheldet er ude, men husk at øvelse gør mester.

Førstehjælpsinstruktør Jesper Thimgaard (Godførstehjælp).

 

Hvad gør du, hvis uheldet er ude?

 

Forbrænding        

  Feberkramper

Hjernerystelse

  Brud

  Noget galt i halsen

  Forgiftning        

  Bevidstløs med vejrtrækning             

  Bevidstløs uden vejrtrækning     

 

Har du oplevet at skulle udføre første hjælp på et barn? Har du gode råd eller spørgsmål omkring førstehjælp? Del dine erfaringer og kommentarer her.

All rights reserved Vi Faedre.dk