Du er her

Er tobaksrøg i tøj skadeligt for børn?

De fleste forældre ved at røg og børn ikke er en god kombination, når det gælder børnenes sundhed og helbred, men hvordan forholder det sig med røgpartikler i tøjet?

Politikens sundhedsekspert Bente Klarlund Pedersen giver bekymrede forældre svaret på, om rygning kan skade barnet, efter cigaretten er slukket.

 

Øger risikoen for sygdom
Små børn er mere følsomme over for tobaksforurenet luft end voksne. Når forældrene eller andre i husstanden ryger under graviditeten eller i barnets første leveår, øges risikoen for, at barnet får astma og bronkitis. 

Også risikoen for irritationshoste, mellemørebetændelse, forkølelser og irriterede øjne er øget, hvis der ryges i husstanden, og ligeledes er risikoen for vuggedød øget med en faktor 2-4, hvis børnene udsættes for tobaksforurenet luft.

 

Third-hand smoke
Røgpartikler sætter sig i tøj, møbler, tæpper, tapet med mere og forurener luften længe efter, at røgen ikke længere er synlig. På engelsk kalder man fænomenet for third-hand smoke, det vil sige rygning på tredje hånd, hvilket er en forlængelse af det engelske udtryk for passiv rygning: second-hand smoke

Der er på nuværende tidspunkt ikke videnskabelige data, der kan fortælle, hvor skadeligt det er at røre et barn med tobaksinficerede fingre, at holde et barn, hvis man er iklædt tøj, der lugter af tobak, eller hvor farligt det er at ryge i barnets nærhed, når man er udendørs. 

 

Børn bør undgå røgpartikler
Når det gælder partikler fra røg og tobak, er der ikke en nedre grænse, hvor man kan sige ’nu er det ikke skadeligt længere’. Men hvis man bliver direkte udsat for røg, ved at forældrene ryger i stuen med barnet på armen, er risikoen større, end hvis man færdes udendørs, og ligeså hvis barnet udsættes for røgpartikler fra rygerens tøj.

Biologien fortæller os, at det gælder om så vidt muligt at undgå, at børn udsættes for røgpartikler. Den enkle huskeregel er, at hvis der lugter af røg, er det, fordi der er røgpartikler til stede.

Læs hele Bente Klarlund Pedersens svar her

 

Kilde:  Politiken

 

Læs også: Dagplejebørn udsættes for tobaksrøg

 

Hvad mener du om begrebet Third-hand smoke? Skifter I tøj, efter I har røget og skal ind til baby? Hvad gør du, hvis andre ryger i nærheden af dit barn? Del dine meninger og holdninger med andre fædre neden for.

 

 

 

 

Facebook Comments Box

All rights reserved Vi Faedre.dk