Du er her

Du kan sagtens dele solcreme med ungerne

De fleste ved at man skal beskytte de mindste mod solen, men skal man købe særlig solcreme til børnene, eller kan hele familien bruge den samme?

Sommeren har taget revanche, og det betyder, at du skal være opmærksom på igen at bruge solhat, tøj og ikke mindst solcreme, når de mindste opholder sig udendørs.

 

En tube til hvert familiemedlem?

Spørgsmålet er så, om man skal have en tube solcreme til hvert medlem af familien.

- Nej, det skal man ikke. Man kan godt bruge samme solcreme til hele familien, siger Annesofie Faurschou, der er læge og ph.d. i dermatologi, til DR.

- Grunden til, at der er markedsført særlige solcremer til små børn, er, at de typisk indeholder fysisk solfilter, høj faktor og er uden parfumestoffer eller andre potentielt skadelige kendte stoffer. Det fysiske solfilter lægger sig uden på huden, deraf snemandsfarven, hvor det reflekterer solens stråler, og selve solfilteret er uden bivirkninger.

Den anden type solfilter, der findes i solcreme, der trænger ind i huden, er kemisk solfilter.

- De trænger ind i huden, absorberer solens stråler og genudsender dem som varme. Nogle mennesker, voksne som børn, kan udvikle allergiske reaktioner over for bestemte kemiske solfiltre, det vil sige, at man kan få et rødt udslæt. Den bedste beskyttelse får man ved brug af solcremer, som indeholder både kemiske og fysiske solfiltre, hvilket i stigende grad også bruges i børnesolcremer, uddyber Annesofie Faurschou.

 

Kig efter astma-allergimærket

Børn kan altså bruge samme solcreme som de voksne, men der er stadig ting du bør kigge efter.

- Hvis man gerne vil bruge en solcreme til hele familien, som ikke specielt er til børn, kan man købe en solcreme, som bærer astma-allergimærket Den Blå Krans eller eventuelt teste den på nogle mindre hudområder på sit barn.

Miljøstyrelsen anbefaler dog, at børn under 12 år ikke bør bruge solcreme med solfilteret 4-MBC i, fordi det mistænkes for at være hormonforstyrrende. Styrelsen vurderer dog, at det ikke længere findes i solcremer på det danske marked, men man kan jo også købe solcreme i udlandet, og dér bør man kigge efter det.

 

Stadig vigtigt at smøre
Selvom sommeren går på held, og huden måske allerede har fået en gyldenbrun farve, så er det stadig vigtigt at huske solcremen, for solens stråler er stærke helt hen til oktober.

- Hvis man planlægger at opholde sig længere tid i solen i de nuværende sommerdage, er det stadig vigtigt at smøre sig med solcreme. Hvis man er blevet brun henover sommeren, har huden opbygget en vis naturlig beskyttelse mod solen, men det skal understreges, at det er en beskeden beskyttelse, som ikke kan stå alene, forklarer Annesofie Faurschou.

Generelt skal man bruge solcreme med faktor 15 eller derover fra april til oktober i Danmark. Hvis UV-indekset er højt, det vil sige over 6, som det er midt på sommeren på en skyfri dag, så kan det være en god ide at bruge faktor 30, og særligt lysfølsomme personer endda faktor 50+.

 

Kilde: DR.dk

 

Læs også Vi Fædres sommertema: Sol, sommer og ferie

 

Husker I altid solcremen, når I er ude? Bruger I en speciel børnesolcreme? Mener du, at brugen af solcreme i augustmåned i Danmark er noget pjat? Del din mening med andre fædre nedenfor.

 

Facebook Comments Box

All rights reserved Vi Faedre.dk