Du er her

Børn med feber får ikke den bedste medicin

 

Lægernes vaner er ofte skyld i, at feberramte børn ikke får den mest effektive medicin, det mener overlæge fra Rigshospitalet.

Overlæge Kaare Engell Lundstrøm fra Rigshospitalets børne- og ungeklinik anbefaler, at læger ikke bare udskriver paracetamol til forældre med feberramte børn men overveje ibuprofen.

 

Tradition i Danmark
Anbefalingen kommer i en artikel i ’Ugeskrift for Læger’ og er til praktiserende læger og læger, der sidder i akutfunktioner på skadestuer og opkaldscentraler.

- I Danmark er der tradition for at anbefale paracetamol mod feber og smerter hos børn. I mange andre lande er ibuprofen til gengæld lægernes førstevalg, hvilket giver bedre mening, da ibuprofen faktisk har en hurtigere og mere effektiv evne til at nedsætte feberen og dermed bedre almentilstanden hos barnet, siger Kaare Engell Lundstrøm.

 
Ibuprofen mest effektiv
Kaare Engell Lundstrøm har gennemgået det videnskabelige materiale, og når det gælder smertereduktion er de to produkter lige gode. Men når det kommer til febernedsættelse, er ibuprofen mere effektivt.

Overlægen mener, at grunden til at paracetamol har været lægernes førstevalg, skyldes vaner og bekvemmelighed.

- Jeg tror ikke, at førstevalget af paracetamol til feberramte børn handler om smart markedsføring. Det handler nok mere om, at paracetamol til børn har været på markedet i længere tid, og at det ikke skal købes på recept, som ibuprofen til børn skal.

 
Kræver recept
Til voksne købes både paracetamol og ibuprofen som håndkøbsmedicin. Men det er kun paracetamol, som forældre kan købe til deres børn uden først at få en recept fra lægen.

- Vi ved, at det er rigtig svært for forældre at dosere medicin til deres børn. Endvidere kan det være svært at vurdere, om et barn er alvorligt syg og kræver specifik behandling, f.eks. med antibiotika. Derfor er det vigtigt, at forældre får en vurdering fra lægen, før behandlingen igangsættes. Som børnelæge er det min mening, at al feber- og smertenedsættende medicin til børn bør kræve recept, selvom det besværliggør lægernes arbejde en smule, slutter Kaare Engell Lundstrøm.

 

Kilde: Alive.dk

 

Hvad giver du dit barn, når feberen bliver høj? Har I oplevet, at noget medicin virker bedre end en anden? Har dit barn oplevet bivirkninger ved smertestillende medicin? Del dine råd og oplevelser med andre fædre nedenfor.

Facebook Comments Box

All rights reserved Vi Faedre.dk