Du er her

Børn af ældre fædre lever længere

Børn hvis fædre er oppe i årerne lever sandsynligvis længere end børn af yngre fædre.

Mandens sperm ændrer sig i takt med, at han bliver ældre. Sæden udvikler med tiden dna-koder, der favoriserer et langt liv og disse træk gives videre til børnene.

 

Stor amerikansk undersøgelse
Sammenhængen har en gruppe forskere fra antropologisk afdeling på Northwestern Universitet i USA fundet. De har analyseret DNA fra 1779 unge filippinere. Det skriver BBC.

Forskerholdet har undersøgt længden af børnenes telomer, der sidder på enden af et kromosom. Længden på dem afgør, hvor lang tid vi lever. Jo kortere telomer er, jo kortere tid kan man forvente at leve.
 

En klar sammenhæng i blodprøver
Alle de undersøgte børn fik foretaget en blodprøve, hvor de fik målt deres telomer. Sammenhængen var klar, de børn, som havde de længste telomer havde fædre, som var ældre på tidspunktet ved deres fødsel.

Undersøgelserne viste desuden, at længden på telomer var endnu længere, hvis faderens far også var ældre, da han blev far.

 
Både fordele og ulemper
Risikoen for misdannelser stiger, jo ældre manden bliver, når han gør en kvinde gravid. På trods af den viden mener forskerne bag undersøgelsen, at fordelene opvejer ulemperne.

De forklarer til BBC, at "længere telomer især vil være til gavn for væv og biologiske funktioner, der involverer hurtig cellevækst og omsætning - som f.eks et styrket  immunsystemet, tarmsystem og hud."

 

Kilde: JP.dk

 

Hvor gammel var du, da du blev far? Har du oplevet fordele eller ulemper ved din alder i rollen som far? Er man bedre rustet til at blive far, hvis man er oppe i årerne? Del dine oplevelser og erfaringer med andre fædre nedenfor.

Facebook Comments Box

All rights reserved Vi Faedre.dk