Du er her

Børnetallet i Danmark falder fortsat

Sidste års børnetal var det laveste siden 1988, og tendensen med et lavere antal fødsler per kvinde fortsætter i årets første kvartal.

Det faldende børnetal fortsætter i 2012 med endnu et markant fald i årets første kvartal fra 14.422 fødsler i 2011 til 14.091 i samme periode i år.

Sidste års lave fødselstal giver grund til bekymring, det mener en række demografer og andre befolkningseksperter, som Kristeligt Dagblad har talt med.

 

Færre til at tage sig af de ældre

Hans Oluf Hansen, lektor emeritus i demografi ved Københavns Universitet, er bekymret over de lave tal:

- Vi har en fertilitet en del under reproduktionsniveau, hvilket betyder, at vi er i færd med at forskyde vægten i aldersfordelingen opefter. På sigt bliver der færre til at forsørge dem i de ældre aldersklasser, siger han.

Sidste år blev der født 4.400 færre børn end i 2010 - helt præcist 59.527 børn - hvilket blandt andet skyldes, at mødrene selv er født i år med meget lave børnetal i 1980'erne.

 

Den økonomiske krise

Men også den samlede fertilitet - antallet af børn per kvinde - er på et enkelt år faldet brat fra 1,88 til 1,76. En af de tydelige tendenser er, at færre kvinder vælger at få barn nummer tre og fire.

Den trange økonomi er, ifølge de fleste eksperter, grunden hertil.

- Den økonomiske krise rammer især de unge familier, som står yderst på arbejdsmarkedet, lyder det fra Mogens Nygaard Christoffersen, seniorforsker ved SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

Fertiliteten i Danmark er også lav sammenlignet med vores nabolande. I Sverige steg fødselstallene for første kvartal af 2012.

- Det dramatiske fald, vi ser i Danmark, skyldes, at vi har haft nogle indgreb i børnefamiliers økonomiske vilkår, især forårspakken 2010, siger professor ved Institut for Statskundskab ved Aalborg Universitet Jørgen Goul Andersen.

- Og derfor er det vanvittigt, at man har talt om at skære i børnechecken, mener han.

 

Kilde: JP.dk

 

Mener du, at de faldende fødselstal giver grund til bekymring? Er der grund til at være nervøs for de manglende hænder i kommende generationer? Har I fravalgt det tredje barn grundet den trange økonomi? Del dine meninger og erfaringer med andre fædre nedenfor.

 

Facebook Comments Box

All rights reserved Vi Faedre.dk