Du er her

Børn må gerne græde sig i søvn

 

Om børn bliver gode sangere af at græde sig i søvn er uvist, men flere videnskabsfolk mener nu, at det er uskadeligt.

Det kan være svært at finde rundt i brugsanvisningen til putningen derhjemme. Informationerne er mange og pege i hver sin retning. Nu forskning viser, at det ikke er skadeligt for dit barn at græde sig i søvn.

 

40 procent bruger godnat og sov godt-metoden

Tidligere lød det, at det var skadeligt at lade dit barn græde sig i søvn, men metoden, der bruges af mere end 40 procent af danskerne, er uskadelig. Det siger flere videnskabsfolk, der har forsket i 'kontrolleret trøst', som metoden mere videnskabeligt kaldes, til Politiken.

- Frygten for at gøre skade afholder nogle forældre fra at bruge metoden. Men forældre kan være rolige, for al videnskab, indtil videre næsten 60 studier, har vist, at denne type metode virker og er sikker at bruge, siger Anna Price, der er forsker på Royal Children's Hospital i Melbourne, Australien, til Politiken.

 

Ingen forskel i børns mentale helbred

Hun har ledet et endnu ikke offentliggjort forsøg, det første af sin art i verden, hvor man over lang tid har undersøgt en gruppe børn, der blev puttet efter 'godnat og sov godt'-metoden, med en kontrolgruppe, der blev puttet efter forældrenes forgodtbefindende.

'Kid's Sleep Study' kaldes forsøget, der fulgte 328 småbørn med søvnproblemer. Forsøget konkluderede, at der efter fem år ikke var nogen forskel i børnenes mentale helbred, stressniveauer og i forholdet mellem barn og forældre.

'Godnat og sov godt'-metoden er opfundet af den amerikanske læge Richard Ferber for at afhjælpe det problem, at småbørn kan have meget svært ved at lære at falde i søvn uden at blive vugget, aet på ryggen, ammet eller på anden måde hjulpet til det af sine forældre.

- Barnet ved ikke, at forældrene er gået ud, og opdager pludselig, at vugningen er slut, nusningen er ovre, og at det måske oven i købet befinder sig i et andet rum end der, hvor det faldt i søvn. Og så græder det, siger Ferber, der leder søvncenteret på Children's Hospital i Boston, til Politiken.

 

Hjerteløs og potentielt skadelig

Kritikere af metoden kalder den, for hjerteløs og potentielt skadelig. Herhjemme har især sundhedsplejersken Helen Lyng Hansen advaret om at lade børn græde. Hun rådgiver tusinder af forældre på hjemmesiden netsundhedsplejerske.dk og er forfatter til flere bøger om børn, heriblandt 'Helens bog om børn og søvn', der netop er kommet i 4. oplag.

- Jeg kan slet ikke se formålet med at lade sit barn græde sig i søvn, ligesom jeg ikke kan se formålet med ikke at trøste sit barn, hvis det f.eks. falder og slår sig. Børn kan sagtens lære at falde i søvn, uden at det skal være en kamp, og uden at man skal sætte 'hårdt mod hårdt', siger hun til Politiken.

 

Kilde: Politiken

Læs også: Små børn tager skade af at græde sig i søvn og Vi Fædres store tema Den gode søvn.

 

Oplever i problemer med at lægge de små? Hvad gør I for at få børnene til at sove? Hvad mener du om den omdiskuterede metode? Del dine råd og holdninger med andre fædre.

  

Facebook Comments Box

All rights reserved Vi Faedre.dk