Du er her

Børn får mors personlighed

Danske børn får ofte de samme personlighedstræk som deres mødre, viser ny forskning

Som forælder ved du allerede, at du har stor indflydelse på, hvordan dit barn bliver senere i livet. Påvirkningen er dog muligvis større, end du tror. 

 

Drenge mindre åbne end piger
En undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) viser nemlig, at unge får de samme personlighedstræk som deres mor. Eksempelvis er unge af samvittighedsfulde mødre mere samvittighedsfulde end unge, hvor samvittighed er et mindre udviklet personlighedstræk. 

De danske forskere konkluderer også, at ”drenge er mindre samvittighedsfulde, mindre neurotiske og mindre åbne” end piger. Det kan være en del af forklaringen på, at piger generelt klarer sig bedre i folkeskolen, lyder det i rapporten ’15-åriges hverdagsliv og udfordringer’ 

 

Mor er der 
At det er mødrenes træk, der skinner så klart igennem skyldes især, at de er tættest på børnene i den tidlige barndom. Det mener sociolog Mads Meier Jæger fra Aarhus Universitet. 

- Personlighedstræk bliver skabt tidligt i barndommen, og i den tid er det typisk mødrene, der er længst tid på barsel og bruger mest tid med børnene. Så det er mere sandsynligt, at man arver træk fra hende, siger han til 24timer. 

Konklusionerne om de unges personlighedstræk er en del af en stor undersøgelse, hvor SFI igennem en årrække har fulgt 6.000 børn, der alle blev født i 1995. De personlighedstræk forskerne har kigget på er: åbenhed, samvittighedsfuldhed, udadvendthed, venlighed og følsomhed.

 

Kilde: Alive.dk

 

Tror du, at børn i højere grad får deres personlighed fra deres mor? Kan du se det på dine egne børn? Del dine meninger med andre fædre neden for.

 

Facebook Comments Box

All rights reserved Vi Faedre.dk